Duinen-en-mensen-punt-nl-met-payoff
ABC

Hotspots maken we bij voorkeur nabij bezoekerscentra of andere plekken met veel bezoekers en waar je ook je fiets kwijt kan. Bezoektijd: 1- 3 u.

Al die soms bijzondere duinplanten in de hotspots zijn voor ons geen simpel lijstje van te scoren planten maar vertellen samen een verhaal, het botanisch ABC: een korte interpretatie van wat de soorten te vertellen hebben. Wat voor bodem is het ter plekke, wat is het beheer, hoe zij het met invloeden van het klimaat? Deze verhalen staan bij de hotspots en in het boek Bloeiende duinen.

Reacties zijn welkom, dat kan per hotspot onder het bericht.  

Voor hotspots kiezen we representatieve plekken in de Nederlandse duinen. Wie de hotspots bezoekt krijgt zo een uitstekende indruk van de variatie in het duin: jong en oud, droog en nat, kalkrijk en kalkarm, met en zonder begrazing, zoet en zout, etc. Bij elkaar een korte cursus plantenkennis met doe-het-zelf-ecologie.

Code

Zeer bedreigde planten die in lage aantallen voorkomen of planten met een commerciële waarde nemen we niet op met lokatiegegevens. Wellicht ten overvloede: plukken, verzamelen of uitsteken mag niet. Let bij fotograferen ook goed op waar je loopt. Kijk bij de entree van een terrein naar de toegangsregels. Soms moet je betalen, soms lid zijn, soms is het geheel vrij.

Net als Ton Denters van de mooie Plantenkijkwandelgids van Nederland stemmen we de routes en keuzes van soorten waar mogelijk met beheerders en boswachters af. Reageer aub als er door onze route een soort mogelijk in gevaar komt of als je een leuke aanvulling hebt. Dat kan online onder elke hotspot.