Bij een hotspot zijn op korte loopafstand minimaal 10 bijzondere wilde planten te vinden. Wie de hotspots bezoekt krijgt zo een uitstekende indruk van de variatie in het duin: jong en oud, droog en nat, kalkrijk en kalkarm, met en zonder begrazing, zoet en zout, etc. Bij elkaar een korte cursus plantenkennis met doe-het-zelf-ecologie. Achtergronden staan in ons boek Bloeiende duinen.

Klik in onderstaande kaart op een locatie naar keuze, dan verschijnt een gebiedskaartje met route en waar de soorten te vinden zijn (niet op de meter nauwkeurig, maar bij benadering). Alle  50+ hotspots zijn gratis te zien op deze site voor kopers van Bloeiende duinen die voorin een wachtwoord in het boek aantreffen. Een klein deel (10 stuks) zijn voor iedereen (gasten) opengesteld.

Geef op je mobiel toegang tot je eigen positie dan kan je zien hoe je via het pad bij een plantensoort komt (lees hier hoe).

Vrijwel alle bloemen staan op meer plekken langs de route, dus laat je verrassen. Voor hotspots kiezen we representatieve plekken in de Nederlandse duinen.

Een aantal gebieden van particuliere terreinbeheerders of waterleidingbedrijven vereisen een toegangskaart, vaak is deze bij de entree beschikbaar. Meer over de hotspots en onze beroepscode.