Groeten vanaf “Mont Blink” (inzending prijsvraag Bloeiende duinen-de Hugo, 2017)
Joost Bouwmeester
Een groet van af de top van één van de hoogste duintoppen van het natuurgebied de Blink in Nationaal Park Hollandse Duinen in Noordwijk. Je kunt fotograferen en schrijven over de natuur tot je een ons weegt, maar één dagje rijp op de bomen overtuigt iedereen dat het daar buiten soms oogverblindend mooi kan zijn. Gewapend met digi’s trekken horden wandelaars de sprookjesbossen in. Met in het achterhoofd na afloop een lekker wijntje of ambtelijk gebrouwen biertje bij de openhaard van één van de restaurants die onze duinen omringen. Buiten en Bourgondisch sluiten naadloos aaneen. Natuurbeleving in optima forma.
De Blink
De bossen zijn favoriet om de mooiste foto’s van het winterse landschap te maken, daarom iets heel anders; een opname van een landschap met een haast polair karakter. Koud, stil en verlaten. Staand op één van de hoogste “bergen”van De Blink strekt zich een onder deze omstandigheden miniatuur alpine landschap uit. Berg op en berg af om “Mont Blink”te beklimmen en onder deze winterse omstandigheden met een tintje alpine karakter vanwege de ijskristallen zoals ze ook boven op de toppen van de Alpen te vinden zijn. Slechts 20 meter hoog maar ondanks dat toch euforie op de top. Op Mont Blink is niet de inspanning van de klim maar juist het uitzicht adembenemend. Uitgezonderd de duinbewakers en een jaarlijkse excursie, komt hier nauwelijks iemand. De duinen van de Blink nabij de Langevelderslag in Noordwijk zijn niet voor publiek toegankelijk en veel te kwetsbaar om recreatie toe te laten.
Eik
Op de top van “Mont Blink”geen kruis of Steinmann als baken, maar een zomereik. Weer en wind regeert hier. Op deze plek is met eigen ogen te zien hoe in eerste instantie de zee en daarna de wind er honderden jaren geleden de duinen creëerden. Zodat mensen nu met droge voeten onder N.A.P. in de Duin- en Bollenstreek kunnen wonen en werken. Om dat proces niet te verstoren en de zeldzame flora en vooral mossen en korstmossen ongestoord te laten bouwen aan het landschap is het gebied uitsluitend met een natuurgids één keer per jaar te bezoeken. Deze duintop is een heel speciale plek waar zich een aantal uitzonderlijke natuurlijke processen voltrekken.
Gaai
De zomereik die op de top van dit hoge duin staat is namelijk jaren geleden met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gepoot door een gaai. Toen heette die vogel nog Vlaamse gaai. Eiken zijn in hun verspreiding afhankelijk van de gaai. Hoe moeten anders de zware zaden zich verspreiden en op deze plaats, zo ver weg van andere eiken terecht komen. Gaaien leggen een wintervoorraad met eikels aan en vergeten wel eens een eikeltje. Daar groeit vervolgens een nieuwe boom uit.
Er steken een aantal stammen uit het duinzand omhoog komen. Dat zijn de zijtakken van de kroon van de eik. De kroon en de stam daaronder bevinden zich een paar meter lager in het duinzand. Ongeveer 35 jaar geleden maakte ondergetekende in de kroon die zich splitst als een hand met vingers, een schuilhut om van daaruit een eksternest in een lager op de steile duinhelling groeiende meidoorn te fotograferen. Nu is de eik onder ongeveer 2 meter stuifzand bedolven.
Steil
De noordhelling van deze duintop is bijzonder steil en huisvest een plantengemeenschap die alleen op dergelijke plaatsen te vinden is. Keverorchis en Maanvaren zijn kenmerkende soorten.Verdwenen is inmiddels het Rondbladig Wintergroen. Door de noordwaarts gerichte ligging blijft het daar koel in de zomer en droogt de bodem niet snel uit. De stuifkuil op de zuidhelling is echter gort droog. Daar stijgen in de zomer de temperaturen tot woestijnniveau. Met als gevolg veel dynamiek door los zand en een heel andere vegetatie dan de noordhelling. Helm floreert daar met bijzondere paddenstoelen met prachtige namen zoals duinfranjehoed, duinstinkzwam en zandtulpje.
Alles in het landschap van de Blink is onderhevig aan dynamiek en daardoor slechts tijdelijk. Een mooie donkergekleurde buizerd bevestigde dat nog eens toen hij even later in de eik landde. Een wolk van neerdwarrelende rijpkristallen was het gevolg en maakte de foto tot een unieke gebeurtenis.