Twee bijdrages werden over de breedte het meest gewaardeerd en pasten het meest bij de doelstelling van de prijs:

Ontwikkeling van plantengroei op de Strandvlakte van Schiermonnikoog van Bart van Tooren, Titia Zonneveld en Peter-Jan Keijzer

Hugo de Vries en het maanvarentje van Marga Coesèl.

Deze twee inzendingen gaan deze geldprijs delen.

Marga Coesèl laat in kort bestek een belangrijke les zien die Hugo de Vries zelf in de loop van zijn leven heeft geleerd. Van het rücksichtslos verzamelen van planten (‘soorten jagen’) naar het waarnemen van en nadenken over plantensoorten: waarom staat die soort hier, wat is het verband met andere soorten en het landschap. Van soorten kijken en verzamelen naar ‘ecologisch kijken’ en interpreteren. Nog steeds een actuele les voor vele plantenfreaks!

De inzending van Bart van Tooren, Titia Zonneveld en Peter-Jan Keijzer getuigt van die manier van kijken en onderzoeken en geeft aan hoe ver we in honderd jaar botanie eigenlijk zijn gekomen. Deze auteurs verbinden botanisch onderzoek (jaarlijks op dezelfde plek en dat een half mensenleven lang!) met de geschiedenis van het landschap van een bijzonder stuk Schiermonnikoog, de strandvlakte die ontstond na aanleg van een stuifdijk in 1958. Ze overzien de resultaten van onderzoek van 1972 tot heden en zijn daardoor in staat gedetailleerd de plantengroei in verband te brengen met de landschapsontwikkeling.