Uitslag prijsvraag Bloeiende duinen/DE HUGO 2016

Rolf Roos van Uitgeverij Natuurmedia maakte namens de jury op 10 december 2016 de verschillende winnaars bekend en reikte de bijbehorende prijzen uit. Zandmannetje was een zeer vormvast en mooi getekend kinderboek. De waardering van het publiek hiervoor was zo evident dat de Publieksprijs van €250 toekwam aan Kassiopeia Devriendt. De mediaprijs werd niet toegekend: geen van de inzendingen sprong eruit wat betreft origineel en innovatief gebruik van (nieuwe) media.

Twee bijdrages pasten het meest bij de doelstelling van de prijs en gingen er vandoor met de (gedeelde) hoofdprijs van €1000: Ontwikkeling van plantengroei op de Strandvlakte van Schiermonnikoog en Hugo de Vries en het maanvarentje

Marga Coesèl laat in kort bestek een belangrijke les zien die Hugo de Vries zelf in de loop van zijn leven heeft geleerd. Van het rücksichtslos verzamelen van planten (‘soorten jagen’) naar het nadenken over plantensoorten in hun omgeving.

De inzending van Bart van Tooren, Titia Zonneveld en Peter-Jan Keijzer getuigt van een ecologische manier van kijken. Ze overzien de resultaten van onderzoek van 1972 tot heden en zijn daardoor in staat gedetailleerd de plantengroei in verband te brengen met de landschapsontwikkeling.

 

Gedeelde prijswinnaars 2016. Links Titia Zonneveld, midden Marga Cousel. Foto Laurens Sparrius

Gedeelde prijswinnaars 2016. Links Titia Zonneveld, midden Marga Coesèl. Foto Laurens Sparrius

Juryrapport