Aandacht voor vlekkenteken en tekenkoorts
(naar persbericht PWN 15 april 2016, aangevuld)
Aandacht voor vlekkenteken en tekenkoorts
Teken zijn kleine spinachtige diertjes die in de natuur leven in onder andere hoog gras en struiken. In Nederland komen 15 soorten teken voor. De bekendste Nederlandse teek is de bruine schapenteek (Ixodes ricinus), die wanneer hij de bacterie Borrelia burgdorferie bij zich draagt, de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De ziekte van Lyme treft overwegend mensen, maar ook paarden en honden lopen een risico. De gevolgen kunnen groot zijn.
Tekenkoorts
Een minder bekende tekensoort is de Dermacentor reticulatus ofwel de vlekkenteek, die met name dieren treft. De vlekkenteek kwam tot voor kort alleen voor in landen rond de Middellandse Zee, maar deze gevaarlijke teek heeft zich inmiddels in Nederland gevestigd. Ook in het duin. De bloedparasiet die deze teek via een beet kan overbrengen, babesia canis, kan de ziekte Babesiosis veroorzaken; de tekenkoorts. Niet iedere vlekkenteek draagt deze parasiet bij zich, maar als een besmette teek zich vastzuigt, vermenigvuldigt de parasiet zich in de rode bloedcellen van zijn gastheer. Als de infectie niet tijdig wordt behandeld zal dit leiden tot bloedarmoede, bloed in de urine en het niet functioneren of uitvallen van organen zoals lever en nieren. Vlekkenteken voeden zich voornamelijk op honden en runderen en de ziekte Babesiosis treft dan ook met name deze diersoorten.

Verspreiding Dermacentor reticulatus januari 2016
Wees alert
Van de schapenteek weten we dat hij zijn piek heeft in de zomer. Maar in zachte winters dienen duinbezoekers óók alert op teken te blijven. Planten en grassen blijven dan groeien, en ook teken genieten van die ‘warmte’ en blijvende beschutting. Teken houden van een vochtige omgeving in hoog gras, bladeren en laag dicht struikgewas. Van daaruit kruipen ze over op mens of dier. Juist de Dermacentor teek is nog actief in het late najaar, zachte winters en al vanaf het vroege voorjaar.
Het duurt ongeveer 24 uur voordat een tekeninfectie optreedt: Dus controleer uzelf én uw huisdier na elk duinbezoek, dan is de kans op infectie minimaal. Bescherm uw hond daarnaast het hele jaar tegen teken. Kijk voor meer informatie ook op: www.weekvandeteek.nl