Dagvlindermonitoring op Voorne-Putten en Rozenburg
Door: Willem Prins en Theo Briggeman
Op Voorne-Putten komen drie Rode Lijst-soorten voor: het bruin blauwtje, het oranje zandoogje en de heivlinder. Met de eerste twee soorten gaat het nog redelijk goed: ze worden niet direct met uitsterven bedreigd maar zijn wel gevoelig in hun voortbestaan. Andere soorten gaan echter in rap tempo achteruit, zoals de argusvlinder en de heivlinder.
De heivlinder is een vrij schaarse standvlinder, die voorkomt op de hogere zandgronden in het binnenland en in de duinen. Ook deze soort staat als kwetsbaar op de Rode Lijst. Op ons eiland wordt de heivlinder de laatste 10 jaar niet tot nauwelijks meer gezien. Tot 2013 werden er nog redelijk veel heivlinders waargenomen. Zeventig stuks op het buitenduin van Voorne en de Brielse Gatdam was in die tijd nog gebruikelijk. Vaak foerageerden ze op de blauwe zeedistel. Nadien is de soort niet meer gezien.
Voor de argusvlinder geldt op Voorne-Putten hetzelfde. Op de Beningerslikken werd de soort tot 2013 nog in hogere aantallen waargenomen (2013: 42 exemplaren). Op gras- en bloemrijke dijkhellingen tussen Hellevoetsluis en Rockanje werden tot zo’n 15 jaar geleden nog jaarlijks tientallen exemplaren waargenomen. In twee jaar tijd is de soort daarna zo goed als verdwenen. Dat is mogelijkerwijs terug te voeren op een veranderd maaibeheer, waardoor alle nectarplanten zijn verdwenen. Op Putten wordt sedertdien nog een doodenkele keer een argusvlinder gezien (Bernisse, Polder Biert, Beningerslikken). Eigenlijk kan worden geconcludeerd dat de argusvlinder op Voorne-Putten is verdwenen. Landelijk gezien is de argusvlinder het laatste decennium ook hard achteruitgegaan.
(ontleend aan: Natuur in de Hollandse Delta; Jaarboek 2019; KNNV Afd. Voorne, 2020)

Beste redactie,
Kunt u de naam van één van de auteurs veranderen svp, n.l.;
Willem Prins ipv Wim Prinsen.
is gedaan!