Graspiepers in de duinen
Jelle van Dijk
De graspieper zit ’s zomers overal in het open duin, maar wordt weinig opgemerkt door de gemiddelde duinbezoeker: gewoon een levendig bruin vogeltje dat inderdaad ‘piep’ zegt. Kenmerkend zijn de bijna witte buitenste staartveren en het ‘kralenpatroontje’op de vleugels. Vanaf begin maart tot ver in juli laat de graspieper zijn typische baltsvlucht zien.
Op veel plaatsen neemt het aantal graspiepers af, met name in graslanden met moderne bedrijfsvoering. In akkerbouwgebieden met veel dijken en sloten weet deze vogel zich beter te handhaven. De hoogste dichtheden zijn te vinden op kwelders, op heidevelden en in hooilanden van reservaatgebieden. In ons duingebied is vooral in de helmduinen van de zeereep een stabiele populatie aan te treffen.
Van Cadzand tot Rottumeroog broeden graspiepers in de helmduinen van de zeereep. De dichtheden zijn nogal wisselend van plaats tot plaats, maar over het algemeen is sprake van een stabiele populatie. Dat kan niet steeds worden gezegd van de populaties die verder landinwaarts broeden. Graspiepers zijn daar te vinden in open, doorgaans vrij droge gebieden met maar weinig struiken. Hier en daar, met name op de eilanden broeden graspiepers ook in grote, vochtige duinvalleien met een lage vegetatie. Van een toename is zeker sprake in Noordhollands Duinreservaat. Hier nam het aantal broedparen sinds begin jaren negentig toe met een factor vier! Dit wordt toegeschreven aan de vergrassing van de eertijds kale mosvlakten in de zeeduinen. In de Amsterdamse Waterleidingduinen is plaatselijk sprake van een afname vanwege de grootschalige plagprojecten van de laatste jaren. Na verloop van tijd zal hier evenwel herstel optreden. Dat zal niet het geval zijn op plaatsen waar de stand is afgenomen door oprukkende struikgroei in het open veld. Ook door uitbreiding van duinroosvelden wordt het broedgebied van graspiepers ingeperkt.
Van onze broedvogels blijft een deel in eigen land overwinteren, onder andere in de helmduinen van de zeereep.
Lees verder het hele artikel als pdf: Graspiepers in de duinen
Dit artikel is eerder verschenen in DUIN, het magazine van Stichting Duinbehoud. U kunt een gratis proefexemplaar van DUIN opvragen.
(Overgenomen uit Duin 3 (2015) van de Stichting Duinbehoud)