Hollandse Duinen: één nationaal park van Hoek van Holland tot Katwijk
Nico van der Wel
Hollandse Duinen wint publieksverkiezing
Jac.P. Thijsse droomde ervan: het hele duingebied van Nederland één groot natuurpark. De aankondiging, half september, van een nieuw nationaal park Hollandse Duinen is een stap in de goede richting. Nu ‘Hollandse Duinen’ de publieksverkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland (mede) heeft gewonnen, moet het er echt van komen. Maar het gaat nog een paar jaar overleg kosten om het park tot stand te brengen. Polderen over de duinen.
De kranten stonden er ineens vol van: één nationaal park van Hoek van Holland tot …. nee, niet Den Helder, niet Schiermonnikoog, maar Katwijk als noordelijke grens. Het inititiatief komt van terrreinbeheerders in Zuid-Holland, waaronder drinkwaterbedrijf Dunea en Zuid-Hollands Landschap, het IVN en de gemeenten Den Haag, Voorschoten, Wassenaar en Westland. Aanleiding: de publieksverkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland. De drie winnaars, waaronder Hollandse Duinen, worden onder meer ‘beloond’ met promotieborden op Schiphol en extra budget van 300.000 euro.
Zo wordt, eindelijk, een aaneengesloten strook duin ook bestuurlijk één: de smalle duinen van Delfland, Solleveld (bij Monster), Kijkduin en Ockenburg, duinen van Den Haag en Scheveningen, Meijendel, Berkheide. Zo’n 200 vierkante kilometer, waarin ruim 4600 hectare Natura2000-gebied. Er is echter nog een lange weg te gaan is voor het nationale park is gerealiseerd. De initiatiefnemers hebben in het kader van de publieksverkiezing een promotieplan + website gemaakt. Het formele en definitieve besluit tot samenwerking valt in 2017. Uiteindelijk moet de staatssecretaris van EZ zijn zegen geven. De initiatiefnemers voorzien een periode van drie jaar om aan de oprichting te werken ….
Zo’n nationaal park komt er niet namelijk niet van de ene op de andere dag. Alle grondeigenaren en beheerders, waterschappen, betrokken gemeenten, eventuele particulieren, ondernemers – ze moeten allemaal mee willen doen en zitting nemen in een officieel Overlegorgaan (zo heet het hoogste gezag van een nationaal park). Polderen over de duinen. Natuurlijk is er een meerwaarde te behalen als iedereen gaat samenwerken. Maar: het wordt echt alleen maar wat als iedereen echt wil. Nationale parken zijn in principe papieren tijgers die vergaderen, want eigen geld krijgen ze niet of nauwelijks. Dat geld zit bij de beheerders. En ook de nationale parken dienen zich te voegen naar het natuurbeleid van provincies, vandaar ook dat ‘Hollandse Duinen’ alleen in Zuid-Holland ligt.
De winst zit hem natuurlijk in de afstemming in het natuurbeheer en de eenvoudige benadering van bezoekers. Die hebben geen boodschap aan bordjes met de namen van grondeigenaren erop: “U bent te gast bij het Zuid-Hollands Landschap” of iets dergelijks. Eén park, één beleid voor natuurbeheer en zonering van recreatie, één beleid voor cultuurhistorie, één promotiebeleid. Het is allemaal mogelijk en hopelijk komt het ervan.
Hollandse Duinen heeft de publieksverkiezing gewonnen, nu kunnen de betrokken organisaties niet meer terug. Belofte maakt schuld. Mijn tip: zoek een sterke bestuurder, geef het nationaal park een goed startbudget en voldoende ambtelijke ondersteuning. Dan is een vliegende start mogelijk en verzandt de boel niet in een overleg- en papierwinkel. Want daarvan droomde Jac.P. Thijsse echt niet.