Hotspot De Zilk, Amsterdamse Waterleidingduinen: 10 soorten in beeld
Rolf Roos met dank aan Joop Mourik
Waar? Vanaf de meest zuidelijke ingang van de Amsterdamse Waterleidingduinen loopt een pad door zeer varenrijke duinen.
De duinen van de Zilk behoren tot de meest kalkarme duinen van ons land. Het lijkt meer op de Veluwe dan op de nabij gelegen duinen van Kennemerland. Hier zijn niet zoals elders kalkrijke jonge duinzanden landinwaarts over heen gestoven en is de oude bodem al duizenden jaren door de regen ontkalkt.
Wanneer? De beste tijd om deze soorten te zien bloeien is mei en juni. Altijd zijn er veel adelaarsvarens te zien.
Klik op het icoontje (of de cijfers) op onderstaande kaart en vindt de soort. Of andersom: klik op icoon bij een soort en je wordt naar een plek geleid waar deze staat.
De op kaart getoonde soorten staan vet.
Soorten gezien en wil je weten wat de soorten vertellen? Hier het ABC van de Zilk
Het landschap van deze oude duinen is heel weinig heuvelachtig. Er staat wat open en ijl eikenbos. De graslanden zijn zo schraal dat zelfs struikhei (dat van zure bodems houdt) slechts lokaal te vinden is. In grote aaneengesloten stukken groeit de adelaarsvaren, een soort van diep ontkalkte bodems. Hier algemeen, elders in het duin vrijwel ontbrekend! Alleen in de bermen waar wat meer zand wordt omgewoeld zien we wat extra soorten zoals akkerwinde en af en toe duinviooltje. Hertshoornweegbree gedijt hier ook. De duingraslanden kenmerken zich door veel zandzegge, schapenzuring en klein tasjeskruid, hier en daar wat buntgras. Waar net iets meer vocht of mineralen zijn staat er ook hazenzegge, pilzegge, tandjesgras en liggend walstro. Zeer veel is laag afgevreten door de damherten.

Aan de zuidrand van het terrein staat de voorjaarszegge, voor de liefhebber een ravissante schoonheid.
Wie van bijzondere zeldzame soorten houdt die ook tamelijk onooglijk zijn: juist in deze oude bossen staat de valse zandzegge.
Het is bij elkaar geen fonkelende botanische bonbon hier, wel een heel aparte verzameling die je elders in het Hollandse duin zelden ziet, behalve dan bij Solleveld, onder Den Haag (ook oud duin aan de oppervlakte, heideachtig).
Bezoek de andere hotspots via de overzichtskaart.
—-