Hotspot Duinen van Oostoorne, Tenellaplas: 10 soorten in beeld
Rolf Roos met dank aan Dick Kerkhof
Duinen van Voorne: de natste, kalkrijke van ons land. Met deels vochtige duinbossen, vochtige valleitjes, hooilandjes en ook droge duingraslanden die na een natte lente of zomer prachtig bloeien. Van de bijna 700 soorten uit dit gebied tonen we een bescheiden uitsnede.
- Start en einde: bezoekerscentrum Tenellaplas van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap (met prachtige heemtuin)
- De wandelroute volgt grotendeels de reeds bestaande route met wandelknooppunten. Geef op je mobiel toegang tot eigen positie (lees hier hoe). Wandeling: de downloadlink voor GPX-track staat ook onderaan de kaart.
- Klik op een icoon op de wandelkaart en vindt een bijzondere plant. Of andersom: klik bij een plant op de icoon en je komt op de locatie van de plant.
- De beste tijd om deze soorten te zien bloeien ismei en juni. Hoogzomer staat er veel koninginnekruid. Let na afloop op teken.
- Ten overvloede: verboden te plukken, verzamelen of uitsteken.
- Reacties of eigen waarnemingen kun je kwijt onder dit bericht. Of twitter ons @Bloeiendeduinen
Een achtergrondverhaal bij deze wandeling wordt gepubliceerd in het boek ‘Bloeiende duinen’. U steunt ons project door het boek te bestellen.
Bezoek andere hotspots met behulp van de overzichtskaart.

Maretakken: wild of aangeplant? Geen gewone verschijning aan de duinrand, wel in Zuid-Limburg.
Gangbare soorten voor bosranden zijn er te vinden: gewone ereprijs, hier rijkelijk blauw bloeiend. Algemeen maar kenmerkend voor vochtige, rijkere bossen met kalk zijn bosrank, koninginnekruid, glad parelzaad (kan ook droger staan) en bijzonderheden als wilde akelei en eenbloemig parelgras (beiden hier mogelijk in de 20e eeuw geïntroduceerd.

De zeer zeldzame moerasgamander, staat met de enige twee Nederlandse vindplaatsen in dit unieke duinterrein, maar tonen we vanwege de kwetsbaarheid niet op de kaart.
Van natte duinvalleien tonen we gele lis en vleeskleurige orchis (ook goed te zien in de heemtuin, maar let dan wel op, want in de tuin staan ook de roze familieleden gevlekte orchis, rietorchis en hondskruid aangeplant). Van de vochtige hooilandjes aan de duinrand laten we beemdooievaarsbek zien. Maar op geen honderd meter ervandaan kan een droog ontkalkt duintje liggen waar de steenanjer roze oplicht tussen het gras. In de nazomer de fijne witte bloemetjes van het groot heksenkruid en de minder gewenste exoot reuzenbalsemien.