Hotspot Egmond aan zee. Duinlandjes noordzijde: 10 soorten in beeld
Rolf Roos met dank aan Lulu
Waar? Net ten noorden van het voormalige gemeentehuis van Egmond, eens een koloniehuis voor bleekneusjes uit de steden, liggen akkertjes van ‘derpers’ uit Egmond aan Zee. Er omheen een bloemrijk ‘zeedorpenlandschap’. Een aardige route die begint bij het voormalige zwembad. Het is vrij toegankelijk en ook je hond mag mee.
Wanneer? De beste tijd om deze soorten te zien bloeien is mei en juni. Hoogzomer staat er veel nachtsilene, kleine ratelaar en zeewaarts ook meer blauwe zeedistel.
Klik op het icoontje (of de cijfers) op onderstaande kaart en vind de soort. Of andersom: klik op icoon bij een soort en je wordt naar een plek geleid waar deze staat.
Soorten gezien en wil je weten wat de soorten vertellen? Hier het ABC van Egmond-duinlandjes.
De op kaart getoonde soorten staan vet.
Er staan allereerst gangbare soorten voor het duin: veel duinviooltje, gewone eikvarens, kraaiheide (hier wel maar zuidelijk niet of nauwelijks bij zeedorpen), duinroos (overal veel) en meidoorn.
Fijnproevers onder de flora die vaak iets meer over het milieu ter plekke vertellen: vleugeltjesbloem, zachte haver, knolboterbloem, kandelaartje en nachtsilene. En een vreemde eend: grote maagdenpalm, ontsnapt uit tuinen maar wel half wild….
De basisvraag (is het er nat of droog, zuur of kalkrijk, schraal of voedselrijk?) laat zich nu deels beantwoorden. Vocht: niet zichtbaar, geen natte soorten als riet en wilg, kortom: dit is een droog duin. Kalkrijk want vlakbij zee, veel schelpdeeltjes zichtbaar, dauwbraam is een kalkminnaar, maar ook: de noordgrens van de kalkrijke duinen (bij Bergen) komt in zicht, en een echte ‘kalkvlieder’ als kraaiheide staat hier in vrolijke plukken op de hellingen, vooral aan de koelere noordzijdes. Ook vleugeltjesbloem houdt het midden tussen kalkrijk en kalkarm. Voedselrijk: vlak nabij de akkertjes en paden ruigere soorten als fluitenkruid en kruipende boterbloem, maar de hellingen zijn schraal duinzand, jong duin, belopen door mens en hond. En heel bloemig want kalk en humus van het oude zeedorpenlandschap zien we terug in kleine ratelaars, nachtsilene en vooral die zachte haver: een stille schoonheid die samen met vleugeltjesboem en knolboterbloem vaak mooie kalkrijke duingraslanden siert.
Bezoek de andere hotspots via de overzichtskaart.