Hotspot Jan Roepeheide, Ameland, 10 soorten in beeld
Rolf Roos m.m.v. Nils van Rooijen
Er zijn op Ameland lager gelegen, soms natte heidegebieden zoals de Jan Roepeheide. Dit was eens een oud stuk strand dat door duinvorming is veranderd in een primaire duinvallei met kreekresten. Nu biedt het ruimte aan een mooie natte heide waar cranberry (grote veenbes) en in de nazomer klokjesgentiaan te vinden zijn. Bijzonder zijn ook de veenmossen. Het centrale deel is geplagd. Er lopen schuwe Soayschapen die de vergrassing (duinriet, pijpenstrootje) moeten tegengaan en ook de struikheide kort houden.
- Start en einde: postcodevrij: zie de kaart; we beginnen aan het einde van het Jan Roepespad.
- De wandelroute volgt nauwelijks bestaande paden en gaat soms langs een mooie oever. Geef op je mobiel toegang tot eigen positie (lees hier hoe). Wandeling: de downloadlink voor GPX-track staat ook onderaan de kaart.
- Klik op een icoon op de wandelkaart en vindt een bijzondere plant. Of andersom: klik bij een plant op de icoon en je komt op de locatie van de plant.
- De beste tijd om deze soorten te zien bloeien is vanaf tweede helft juni tot in september.
- Ten overvloede: verboden te plukken, verzamelen of uitsteken.
- Reacties of eigen waarnemingen kun je kwijt onder dit bericht.

DE vuurtoren der vuurtorens en Soapschapen. Welke vogel vliegt daar weg?
Een achtergrondverhaal bij deze wandeling wordt gepubliceerd in het boek ‘Bloeiende duinen’. U steunt ons project door het boek te bestellen.
Bezoek andere hotspots met behulp van de overzichtskaart.