Hotspot Oostduinen-waterwingebied: 10 soorten in beeld
Rolf Roos m.m.v. Marten Annema

Kandelaartje

Voorjaarszegge Foto Ronald van Wijk
Als het voorjaar vroeg inzet, is het in de lage duinen van dit waterwingebied van Evides al in april of begin mei mooi. Al snel zijn enkele voorjaarsbloeiers uit de soortenrijke duingraslanden van dit gebied te vinden, waaronder de wonderlijk mooie voorjaarszegge (die houdt van iets meer kalk en vocht). Ook de kandelaartjes en wondklaver staan er veel en die houden van nog wat meer kalk. Al die planten groeien in deze lage kopjesduinen. Let in het voorjaar ook op het hoepen van de roerdomp uit het riet en het graafwerk van de veenmol langs de paadjes.
Aan het begin van de zomer zijn de natte duinvalleitjes hier heel fraai. Dan bloeit de moeraswespenorchis en tot diep in het najaar is er parnassia te vinden. In het infiltratiekanaal dat we over een brug passeren staat hoogzomer (in grote hoeveelheid) een plant die in de zuidelijke delta alleen hier voorkomt: groot nimfkruid. Een liefhebber van echt helder water. In de graslanden duiken hier vanaf hoogzomer tot diep in het najaar de kleurige wasplaatjes op. Wasplaten zijn kleurrijke paddenstoelen die, net als orchideeën, niet van mest houden.
- Start en einde: Hondsweg, Oostdijk, Goedereede. NB Er is geen parkeerplek dus kom op fiets of lopend.
- De wandelroute volgt openbare paden in het waterwingebied, 1,5 km lang. Geef op je mobiel toegang tot eigen positie (lees hier hoe). Wandeling: de downloadlink voor GPX-track staat ook onderaan de kaart.
- Klik op een icoon op de wandelkaart en vind een bijzondere plant. Of andersom: klik bij een plant op de icoon en je komt op de locatie van de plant. Planten staan op diverse locaties en staan van jaar tot jaar wel eens ergens anders….
- De beste tijd om deze soorten te zien bloeien is eind april-juni. Let na afloop op teken.
- Ten overvloede: verboden te plukken, verzamelen of uitsteken.
- Reacties of eigen waarnemingen kun je kwijt onder dit bericht. Of twitter ons @Bloeiendeduinen
Evides Waterbedrijf en de duinen
Achtergronden over de Middel- en Oostduinen worden gepubliceerd in het boek ‘Bloeiende duinen’. U steunt dit project door het boek te bestellen. Bezoek andere hotspots met behulp van de overzichtskaart.
Speciaal boek ‘Het Vroon ontrafeld’ verschijnt in 2019. Voorintekening al mogelijk.
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub... Die grijze pluimpjes zijn van hazenpootje en op de achtergrond veel rode klaver; linksvoor ook een witte. En al dat paars is tijm. Citroengele bloemen en bladeren als muizenoortjes (met lage haren). Staat droog en houdt er van als er iets meer kalk aanwezig is, bijvoorbeeld omdat mieren verse grond omhoog graven. Eind mei al in bloei en kenmerkend voor onbewuste (nitraat- en fosfaatarme) vaak kalkrijke bodems. Hoogzomer zeer opvallend met een bijzondere manier van lokken van zweefvliegen die ze bestuiven. Die druppeltjes zijn niet de beloning, die zit meer verstopt. Ook buiten de bloeitijd te vinden let op de leerachtige ronde bladeren. Let op de tinten paars en zilver en de fraaie naalden. Rijke duingraslanden matig tot vrij kalkrijk. Roze-roomwitte bloemen, vaak veel bij elkaar, sterk toegenomen na duinherstel Meer tinten in een enkele bloem, kalkminnend Tegen de grond liggend en weinig opstijgend, paars, lila of wit. Kenmerkend voor niet te droge, iets minder kalkrijke graslanden Even buiten het water laat het zich makkelijker fotograferen; bron: Wikipedia.
Grote tijm Muizenoortje Bevertjes Parnassia Rond wintergroen Zachte haver Moeraswespenorchis Wondklaver Gewone vleugeltjesbloem Groot nimfkruid
Prachtige tekst plus fotoserie, Rolf Roos altijd wel toevertrouwd.
Een geliefde route voor velen, ook die niet bij de rondleiding konden zijn: zij hebben iets schitterends gemist! Bedankt voor het doorsturen, Marten.
Nogmaals bedankt voor de interessante middag. Veel nuttige wetenswaardigheden m.b.t. de waterwinning en de manier waarop er met het waterwingebied in het kader van maatschappelijk ondernemen wordt omgegaan.
Je hebt ons onze “achtertuin” op een zeer aansprekende wijze getoond en we realiseren ons nogmaals in wat voor prachtig gebied wij wonen en hoe bevoorrecht wij zijn.
Hartelijk dank daarvoor.
Leo en Greet de Kooning-Hommes.