Hotspot Oranjezon: 10 soorten in beeld
- Start en einde: Parkeerplaats bij Camping Oranjezon
- De wandelroute bestaat uit een enkele lussen. Geef op je mobiel toegang tot eigen positie (lees hier hoe). Wandeling: de downloadlink voor GPX-track staat ook onderaan de kaart.
- Klik op een icoon op de wandelkaart en vindt een bijzondere plant. Of andersom: klik bij een plant op de icoon en je komt op de locatie van de plant.
- De beste tijd om deze soorten te zien bloeien is vanaf tweede helft juli tot in september.
- Ten overvloede: verboden te plukken, verzamelen of uitsteken.
- Reacties of eigen waarnemingen kun je kwijt onder dit bericht.
De beste periode om deze planten te herkennen is vanaf juli
Zoals op de kaart is te zien zien er oude waterwinkanalen, aangelegde bossen, open duingraslanden en ook recent kaal gemaakte delen van het duin, dit ter bestrijding van invloed van teveel stikstof uit de lucht.

Dwergbloem (in bloei!)
Langs de winningkanalen staan riet en watermunt. In valleien die recent zijn geplagd en nu weer vochtig zijn staan soorten die we ook op de Schotsman langs het Veerse meer zien, nl. soorten van wat kalkrijkere valleien: wederom watermunt, parnassia, bitterling en moeraswespenorchis. De zilte toets die op de Schotsman aanwezig is ontbreekt hier; het extra accent op Oranjezon zit in de soorten van zwakzure bodems die in deze oudere duinen te vinden zijn, maar in een jong en kalkrijk gebied niet. Gewone brunel en stijve ogentroost zijn minder veeleisend en staan al wat kalkarmer. Wie heel goed zoekt kan dwergbloem vinden, een makkelijk te missen plantje van kale, vochtige en zwakzure bodem. De drogere duinen rondom de valleien zijn uitgesproken kalkarm en ook zuur. Er staan veel rendiermossen, zandzegge, vroege haver maar ook veel de zuurtolerante en in Zeeland zeldzame grassoort bochtige smele en de Amerikaanse vogelkers, die hier bestreden wordt. Een aparte soort aan het eind van de route is de aan brem verwante gaspeldoorn, een soort die vooral aan regenrijkere en vorstvrije kusten in het zuidwesten van Europa voorkomt en hier goed standhoudt. In de drogere bermen ook diverse interessante soorten als het St. Janskruid en de valse salie, naast het alom aanwezige jakobskruiskruid.

Damhert is in Oranjezon te zien en is na de oorlog geïntroduceerd
Bezoek andere hotspots met behulp van de overzichtskaart.
Ik maakte daar afgelopen zomer een wandeling. Wat mij toen vooral ook opviel was de massale bloei van de Waterteunisbloem in sloten die indertijd voor de waterwinning werden gegraven. Deze wateren liggen iets buiten de route.
Dank Jos voor deze aanvulling!
De site ‘Flora van Nederland’ vermeldt: Deze uit Zuid-Amerika afkomstige soort werd tot voor enige jaren verkocht in tuincentra, maar vanwege de grote problemen die de plantensoort veroorzaakt door dichtgroeiende waterwegen en afwateringssloten is de verkoop tegenwoordig verboden. Niettemin vind je de soort tegenwoordig in onze natuur.’ Mijn vraag: Wordt deze op Oranjezon bestreden?
Rolf
Afgelopen zomer bleek daar niets van. Hele grote oppervlakten van het water waren helemaal groen/geel. Leek wel mooi maar natuurlijk een ramp voor de rest van het waterleven.