Hotspot Van Kerf naar Parnassiavallei, Schoorl: 10 soorten in beeld
Rolf Roos met dank aan Laurens Bonekamp

De getoonde foto laat een bredere kerf zien dan de bezoeker nu aantreft. Foto Ronald van Wijk, 2010.
In 1997 werd als eerste locatie in ons land een gat, een kerf, in de zeereep gemaakt. Zeewater kon tot 2010 af en toe de achtergelegen valleien bereiken, veel zand stoof naar binnen. De Kerf sloot zichzelf weer doordat er een drempel met zand ontstond. De vallei er achter is nu prachtig nat met een enkel zout element, een echo van het toelaten van het zeewater. Dominanter nu is de invloed van wat extra kalk van het instuivende zand in een verzoetend duinmilieu. Een eens verdroogde vallei kreeg haar naamgever weer terug met nog veel meer.
Het gebied (in eigendom van Staatsbosbeheer) is vrij toegankelijk met aangelijnde hond; let op beperkingen in het broedvogelseizoen
- Start en einde: Dr. Van Steijnweg (fietspad) bij het infopaneel over de Kerf
- De wandelroute volgt reeds bestaande paden. Geef op je mobiel toegang tot eigen positie (lees hier hoe). Wandeling: de downloadlink voor GPX-track staat ook onderaan de kaart.
- Klik op een icoon op de wandelkaart en vindt een bijzondere plant. Of andersom: klik bij een plant op de icoon en je komt op de locatie van de plant.
- De beste tijd om deze soorten te zien bloeien is vanaf tweede helft juni tot in september.
- Ten overvloede: verboden te plukken, verzamelen of uitsteken.
- Reacties of eigen waarnemingen kun je kwijt onder dit bericht. Of twitter ons @Bloeiendeduinen
Een achtergrondverhaal bij deze wandeling wordt gepubliceerd in het boek ‘Bloeiende duinen’. U steunt ons project door het boek te bestellen.
Bezoek andere hotspots met behulp van de overzichtskaart.