Hotspot Van strand (paal 50) naar jeneverbes, Vlieland: 10 soorten in beeld
Rolf Roos

Bloeiende duintjes met biestarwegras (startpunt)
Deze route is 1 km lang met een tamelijk bizar contrast: kalkrijke buitenduin en kalkarme hei. Het is een klein stukje lopen van het kalkrijke strand en buitenduin naar het kalkarme duingrasland naar de kalkloze hei. Andersom kan ook, maar de beschrijving die we geven begint op het strand. Hier wordt het zand regelmatig kunstmatig opgehoogd met schelprijk zand uit zee en dat zien we terug in het hier extra brede strand en in de vele jonge duintjes tegen de oude duinenrij aan vol rijk bloeiend biestarwegras. Veel fijn zand stuift hier ook weer weg, schelpgruis is wat er overblijft in de laagtes. Veel grove kalk, maar er is genoeg fijne kalk die voor planten opneembaar is. De duinenrij ligt op het noorden en al aan de buitenzijde, met zicht op de zee staan hier behalve helm en zandhaver ook zeer veel zeewinde en schermhavikskruid. Net over het duintje wordt de begroeiing aangevuld met kalkaanwijzers als fijne zanddoddegras, het roze kruipend stalkruid en de diepblauwe ossentong (beide laatste ook veel langs de kalkrijke fietspaden op dit eiland). Voorbij de zeeduinen beginnen de duingraslanden/droge heides met veel fijn schapengras, kraaiheide, wederom schermhavikskruid en af en toe ook zandblauwtje. Er staat ook veel struikheide, te veel Amerikaanse vogelkers, wat dennen, lijsterbes en heel veel lichtgrijze korstmossen (rendiermossen). In de in normale zomers vochtige en zure laagtes staan gewone dopheide, tormentil en cranberries. Een tijdje geleden is er geplagd wat we terug zien in enkele pol knopbies en jonge koningsvaren. Aan het eind van de route staat een echte attractie: een jeneverbes. In het hele Nederlandse duinen staan nog hooguit 100 ex en dit is een van de grootste. Een vrouwelijk exemplaar, ook nog met enkele bessen. Is er een mannetje in de buurt?
- Start en einde: geen postcode; net ten noorden van paal 50 een paadje het duin over; zie de kaart.
- De wandelroute volgt diverse paden en sluippaadjes. Geef op je mobiel toegang tot eigen positie (lees hier hoe). Wandeling: de downloadlink voor GPX-track staat ook onderaan de kaart.
- Klik op een icoon op de wandelkaart en vindt een bijzondere plant. Of andersom: klik bij een plant op de icoon en je komt op de locatie van de plant.
- De beste tijd om deze soorten te zien bloeien is vanaf tweede helft juli tot in september.
- Ten overvloede: verboden te plukken, verzamelen of uitsteken.
- Reacties of eigen waarnemingen kun je kwijt onder dit bericht.

De jeneverbes, geschoren door de westenwind maar wel 2 m hoog (eindpunt). Op de achtergrond het duin van Kooiplekslid (bijna 30 m hoog).
Een achtergrondverhaal bij deze wandeling wordt gepubliceerd in het boek ‘Bloeiende duinen’. U steunt ons project door het boek te bestellen.
Bezoek andere hotspots met behulp van de overzichtskaart.