Lentevreugd
Kees Vertegaal
Lentevreugd ligt tussen de Katwijkseweg en de vroegere binnenduinrand van zuidelijk Berkheide. Aan de zuidkant ligt de villawijk Rijksdorp. Lentevreugd is nu nieuwe natuur. Met 100 hectare is het een van de grootste natuurontwikkelingsprojecten in de Nederlandse binnenduinen.De zuidelijke helft van het bollenland werd in 2002 met shovels en kranen omgevormd tot natuurgebied. Sloten werden dichtgeschoven en er werd een golvend, duinachtig reliëf aangelegd. In de hoogste delen, tegen de oorspronkelijke binnenduinrand, werden enkele lage wallen gemaakt. Hierdoor wordt afstromend water uit het duin vastgehouden. Vanuit deze waterrijke zone zijn slingerende waterloopjes gegraven. In 2006 was de herinrichting van het noordelijk deel klaar en werd het hele gebied opengesteld voor bezoekers.
Er loopt een flinke kudde runderen en paarden, die soms vriendelijk maar gedecideerd het pad blokkeren. Inmiddels heeft de natuur Lentevreugd in bezit genomen. In de natte zone langs de binnenduinrand is een duinmoeras ontstaan met riet, biezen en kleine waterpartijen. Moerasbroedvogels doen het hier uitstekend.
Het duinbeekje langs de zuidrand van het gebied niet ver van Rijksdorp, meandert vriendelijk in de richting van de Katwijkseweg. Het water stroomt hier het hele jaar door. De andere, meer centraal gelegen beekjes liggen een groot deel van het jaar droog. Langs het stromende beekje groeit echt duizendguldenkruid, grote ratelaar, rietorchis en stijve ogentroost. Inmiddels hebben zich ook parnassia, geelhartje en rode ogentroost weten te vestigen. Hoger op de oevers staat veel zomerfijnstraal, een middelhoge, vertakte plant met een madeliefachtige bloem. Hij is nog vrij zeldzaam maar breidt zich uit in de Zuid-Hollandse duinen. Dichtbij de ingang weet zich al een aantal jaren een flink populatie Duits viltkuid te handhaven. In het noordelijk deel staat erg veel paddenrus. De vele halfverwilderde tuinplanten, waaronder een veld met vaste lupine, herinneren aan het voormalige gebruik als tuinbouwgrond.