Hotspot Natte Pan, Westduinpark: 10 soorten in beeld (en enige cultuurhistorie)
Rolf Roos met dank aan Jan Cevat en Eric Wisse

Meest noordelijke poel in de Natte Pan, gegraven 2014; foto Eric Wisse
Natte Pan in het Westduinpark is in tegenstelling tot de naam een grotendeels hoog en droog duingebied. Het kent na het gedeeltelijk verwijderen van struiken en bestrijden van exoten rond 2014 een afwisseling van struweel, bos en open, zandige duinen, waar de begroeiing zich deels weer moet gaan vestigen. Het is in beheer bij de gemeente Den Haag.
- Start en einde: Parkeerplaats Savornin Lohmanlaan ter hoogte van Paddepad/Tortellaan, 2554 HZ Den Haag
- De wandelroute volgt openbare paden, 2,6 km lang. Geef op je mobiel toegang tot eigen positie (lees hier hoe). Wandeling: de downloadlink voor GPX-track staat ook onderaan de kaart.
- Klik op een icoon op de wandelkaart en vindt een bijzondere plant. Of andersom: klik bij een plant op de icoon en je komt op de locatie van de plant.
- De beste tijd om deze soorten te zien bloeien is mei-juli. Let na afloop op teken.
- Ten overvloede: verboden te plukken, verzamelen of uitsteken.
- Reacties of eigen waarnemingen kun je kwijt onder dit bericht. Of twitter ons @Bloeiendeduinen

Duinkenners Eric Wisse (L.) en Jan Cevat verdiepen zich in het opschrift van een 19e-eeuwse jachtpaal.
Het achtergrondverhaal bij deze wandeling wordt gepubliceerd in het boek ‘Bloeiende duinen’. U steunt ons project door het boek te bestellen.
Bezoek andere hotspots met behulp van de overzichtskaart.

De meest kenmerkende bloem van dit duin: voorjaarshelmkruid
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub... Op heel veel plekken heel veel in dit gebied: bosranden, hellingen. Ook veel bij Haarlem maar elders maar mondjesmaat. Veel in het Westduinpark; bloeit hoogzomer; foto: Ronald van Wijk Bloeit al in loop van juni; zeer algemeen Veel aangeplant en verwilderd; een boom met lichteffecten Afbakening van jachtgebied; 19e eeuw Onopvallende struik tot je de vreemde bessen ziet! Woekeraar die slecht tegen vorst kan maar telkens weer uitbreidt. Kenmerkende klimplant van het kalkrijke duin; mannelijke en vrouwelijke planten! In mei en juni bloeiende, zeer algemene struik Oranje bessen in najaar, fijne bloemetjes in mei
Voorjaarshelmkruid Gewone ossentong Welriekende salomonszegel Witte abeel Jachtpaal van de toenmalige eigenaar Boksdoorn Mahonie Heggerank Vlier Duindoorn