Tentoonstelling

In de tentoonstelling Op ’t duin – duingezichten en duingedichten toont het Haags Historisch Museum in samenwerking met het Letterkundig Museum van 7 april t/m 15 september 2015 de fascinatie voor het duinlandschap in meer dan 80 kunstwerken en vele gedichten. Elders op deze site een recensie van het bijbehorende fraaie boek en het essay van Nicolaas Matsier over duingedichten.

cover op t duin

Catalogus / bloemlezing

Op ’t duin – 100 duingedichten en 100 duingezichten
Samenstelling: Nicolaas Matsier, Helmi Goudswaard en Boudewijn Bakker

Uit het persbericht: “De duinen langs de Nederlandse en Vlaamse kust zijn eeuwenoud. Ze vormen een uniek landschap: ‘Hollandse wildernis’, deels in cultuur gebracht, dor maar afwisselend en rijk aan schoonheid. Een landschap dat verandert, verstuift, afkalft en weer groeit. Ook de blik van de dichter en de beeldend kunstenaar op het duin is veelzijdig en aan verandering onderhevig.
Voor dit boek deden de auteurs een gulle greep uit duingedichten en duingezichten. Van Constantijn Huygens tot Bernlef en van Jan van Goyen en Jan Toorop tot hedendaagse schilders. Ze groepeerden ze in rubrieken, die de lezer zullen inspireren om tijdens duin­wandelingen met andere ogen naar deze ‘Hollandse bergen’ te kijken.
Hoe verhoudt het landschap in de beeldende kunst zich tot dat in de dichtkunst? Zijn er verschillen en veranderingen merkbaar in natuurbeleving? Op deze en andere vragen wordt ingegaan in de twee begeleidende essays.”

Paperback met flappen | 17 x 22 cm
256 pagina’s met 100 illustraties in kleur
ISBN 978 90 6868 666 1
April 2015
€ 19,90

Uitgeverij THOTH in samenwerking met het Haags Historisch Museum en het Letterkundig Museum