Zandhagedis bedreiging karakter Texelse natuur?
(red.)
Uit Persbericht Ecomare, 2 juni 2016:
Tijdens een wandeling door de Texelse duinen ontdekte de familie Keijzer uit Den Burg een hagedis. Zij wisten dat hagedissen niet op Texel thuishoren en zetten het dier op de foto. Het dier zat te zonnen op het pad, zodat ze een haarscherpe foto konden maken. Het bleek een vrouwelijke zandhagedis te zijn. (…)
Edo Goverse van RAVON determineerde het dier op de foto als een zandhagedis. Karakteristiek zijn de grote kop en de pareltekeningen. Het vrouwtje van deze soort legt eieren in een zelf gegraven holletje aan het eind van de dag. Ze blijft er dan een nacht bij, half uit het holletje stekend, precies zoals de familie Keijzer het op de foto heeft gezet. Tot nu toe komen op Texel geen hagedissen of andere reptielen voor. Uit zichzelf kunnen ze het eiland moeilijk bereiken. Waarschijnlijk is deze zandhagedis meegevoerd door mensen en op Texel uitgezet.
Volgens Staatsbosbeheer, de eigenaar en beheerder van het Texelse duingebied, is de zandhagedis geen bedreiging voor de natuur ter plekke. Maar toch zijn zowel RAVON als Staatsbosbeheer niet blij met het opzettelijk introduceren van hagedissen of andere dieren op plaatsen waar ze van nature niet voorkomen. Het hoort bij een eiland dat bepaalde dieren er niet zijn, ondanks dat ze er goed zouden kunnen leven. Door zulke introducties wordt het unieke karakter van de natuur op Texel geschaad (tot zover het persbericht).

De Texelse zandhagedis lijkt vruchtbaar. Foto fam. Keijzer
Geen bedreiging zegt Staatsbosbeheer niet ten onrechte, maar: toch niet doen die introducties. Maar of we hard of zacht roepen, de trend is dat door de enorme stromen mensen en materialen van en naar het eiland vele beesten en planten het eiland halen door ons eigen heen en weer gesleep. De meeste introducties zijn geen vals spel (zoals bijv. wel in invoer de groene kikker…een bewuste handeling door bioloog X) maar ‘collateral damage’ zoals de overrompelende opmars van de huisspitsmuis die meeliftte tot de Cocksdorp. Of die leuke dwergmuis.
Wie ‘echt Texels’ wil blijven, moet de toeristenstroom fors indammen en vervoer met auto’s zwaar ontmoedigen. Dat geluid is op Texel weinig te horen. De zandhagedis zit in Noord-Holland in de lift door het warmere klimaat en in de duinen horen ze er bij. Jonge zandhagedissen zijn een welkome prooi voor liefhebbers van middelgrote dieren zoals fazant, grauwe klauwier etc. Leuk dat het vrouwtje op de foto nogal vruchtbaar oogt dus wie weet wordt de zandhagedis een blijvertje!
Lees de laatste pagina’s uit Duinen en mensen Texel (nu met korting van 27,50 slechts 19,50!!) over het spanningsveld tussen overkanters en Texelaars (een ondefinieerbaar begrip, maar we begrijpen het wel).
Ook te koop bij Ecomare, Het Open Boek, VVV en Vogelinfocentrum De Cocksdorp
Bestellen? Klik op de omslag!