Eeden, van F. en F.W. (vader en zoon)
Bert Buizer
– Uit: Bergen aan Zee: natuur en landschap in archieven
Op Frederik Willem van Eeden (Frits voor intimi, 1829-1901) gaan we niet uitgebreid in, maar we laten hem niet helemaal links liggen. We maakten eerder kennis met hem in ‘Een verjaardag aan Zee. Bergen aan Zee, 1906 – 2006’ (Bert Buizer & Frits David Zeiler, Pirola, 2006). ‘De omstreken van Alkmaar’, waarin Bergen niet werd vergeten, werd voor het eerst in 1872 gepubliceerd in hetAlbum der Natuur. In 1886 werd het opgenomen, samen met andere hoofdstukken in de onvolprezen 2-delige bundel ‘Onkruid. Botanische wandelingen’ – Tjeenk Willink, Haarlem.
Met zijn zoon, de psychiater en publicist, eveneens Frederik Willem doch voor intimi Fré (1860-1932), maakten we ook al eerder kennis in ‘Oude straten op oude kaarten van Bergen aan Zee’(Bert Buizer & Frits David Zeiler, Historische Kroniek 10:2, 2003).
Of de vooroorlogse Van Eedenstraat nu naar senior of junior werd vernoemd, blijft vooralsnog onduidelijk (Frits David Zeiler – ‘Als je de ‘Boulevard maar niet vergeet’ in ‘Hier is het paradijs niet verloren. Van Gorter tot Van Dis’ – Conserve, 2005.
Met vader en zoon Van Eeden maken we de stap naar historisch Bergen aan Zee. Interessant hierbij is dat een van de adviseurs van mevrouw Van Reenen, Jac. P. Thijsse, een stuk van zijn inspiratie voor zijn populaire boekjes over de natuur, heeft ontleend aan Van Eeden sr. In zijn in 2006 verschenen studie ‘Vóór Heimans en Thijsse. Frederik van Eeden sr. en de natuurbeleving in negentiende-eeuws Nederland’ besteedt Klaas van Berkel ruimschoots aandacht aan de relatie Van Eeden sr. / Thijsse. De voorzichtige conclusie lijkt gerechtvaardigd dat Thijsse via vader en zoon Van Eeden in contact is gekomen met de familie Van Reenen, mede door de kennis die Thijsse’s compaan, E. Heimans al had van de Berger flora (zie aldaar). Op de rol van Thijsse komen we nog terug.