Over het buurtschap Groote Keeten
Guus Zeeman

Ontleend aan Duinen en mensen Noordkop en Zwanenwater
Tot 1610 stroomde het water van de Noordzee over de lage strandwal tussen Callantsoog en Huisduinen het waddengebied ’t Koegras binnen. Bij zware storm betekende dat voor veel dieren, o.a. schapen, hazen en konijnen, de dood.
In 1610 besloten de Staten van Holland om een dijk tussen Callantsoog en Huisduinen aan te leggen. Het zou de ,,Sandtdijk” gaan heten, later ook wel de,,Oldenbarneveldsdijk” genoemd. Dze zijn is nu nog fraai in het landschap te zien. Eerste aanhechtingspunt in he zuiden was een plek die nu Grote keten heet. Ten zuiden van de aan te leggen dijk werd een ,,bekwame keet” neer gezet, die onderkomen moest bieden aan de dienstdoende Raden en opzichters.
Deze keet kan men zien als begin van het buurtschap Groote Keeten. In het begin dat het buurtschap ,, Keten” bestond, gebruikte men om aan te geven waar de bewoners woonden, de toevoeging ,,in de Keete”. Acht km nooordelijk van ,,de Keete” werd nog een keet opgericht, ,,de kleine Keet” die op oude kaarten nog te zien is. Door aanstuiving van zand kreeg de dijk langzamerhand het aanzien van een duinenrij.
In de museumboerderij ,,Tante Jaantje”in Callantsoog is in zomer 2016 een foto-expositie over het buurtschap Groote Keeten. Het laat veel oude ansichtkaarten en foto’s van particulieren zien. Vooral over de periode van 1930 tot 1960. ,,Groote Keeten van weleer”

Een spoorbaan van een werkspoor voor duinversterkin , Achterweg.

Achterweg met het kruidenierswinkeltje van Aaltje Kooi, 1955
