Hotspot de Hoeptuin: 10 soorten in beeld
Waar? Achter bezoekerscentrum de Hoep van waterleidingbedrijf PWN in Castricum ligt een tuin met allerlei duinplanten. Hier kan je makkelijk een aantal karakteristieke soorten van natte duinvalleien (zoals riet en parnassia) en droge duinen zien.
Wanneer: hele seizoen, maar het beste is juni-augustus
Klik op het icoontje (of de cijfers) op onderstaande kaart en vindt de soort. Of andersom: klik op icoon bij een soort en je wordt naar een plek geleid waar deze staat.

Zie bijvoorbeeld midden rechts op deze foto: de wilde asperge, een echte duinplant van het droge duin (zoekplaatje).
Soorten gezien en wil je weten wat de soorten vertellen? Hier het ABC van de Hoeptuin
Een tuin in het duin waarbij niet meer te zien is wat is aangeplant en wat is wild. Er is een droog en een nat ABC-tje te vertellen hier.
Soorten van droge duinen staan er tussen het gelige gras. Opvallend is zandzegge, een van de meest algemene duinplanten (kalkarm en kalkrijk) en net als rimpelroos en de kleine akkerhoornbloem voorzien van lange wortels om het vol te houden in het droge duin. Over rimpelroos, die ook wel is aangeplant om stuivende duinen vast te leggen, wordt wisselend gedacht: mooie bloem, rijkbloeiend maar kan als ‘exoot’ uit Japan behoorlijk gaan woekeren in het duin. Grote ratelaar kan ook vrij droog staan, maar houdt meer van de vochtiger stukken.
Waar is het nat? Waar het gras in de zomer nog groen is en waar vele bijzondere bloemen groeien. Vooral in juni kan de rietorchis bloeien, inmiddels de meest wijd verspreide orchidee van het duin. In het duin van het Noordhollands Duinreservaat is in vele kommen en laagtes (die in de zomer net droog vallen) de witte en opvallende parnassia te zien, een kalkminnaar. En van de gentianen is zowel de slanke gentiaan als de veldgentiaan uit deze duinen bekend. Teer guichelheil staat er ook. Fraai en gelukkig weer toenemend in het duin. Als een duin hoogzomer nog water aan het oppervlak heeft staat er vaak de gewone waterbies, net als het riet. Althans…als er geen koeien of paarden lopen te grazen want die zijn er gek op!
De op kaart getoonde soorten staan vet.
Bezoek de andere hotspots via de overzichtskaart.