Hotspot Egmond aan Zee, rondje Bloedweg: 10 soorten in beeld
Waar? Vanaf het parkeerplaatsje onder het hoge duin Albertdal/De Bleek is een rondje uitgezet langs de van Oldenborghweg noordwaarts via de Bloedweg westwaarts en vanaf Egmond het duin in en weer terug. Zo houd je de foeilelijke bebouwing meestal in de rug.
De duinen hier zijn droog en zeer kalkrijk met verrassend veel soorten die bij een oud zeedorp passen, maar hier geen duinlandjes zoals aan de noordzijde van Egmond. Na regenrijke periodes is het zeer bloemig met veel verrassingen. Met lichte begrazing. Zo licht dat je het vee vaak niet ziet.
Wanneer? De beste tijd om deze soorten te zien bloeien is juni, soms ook nazomer na natte tijd.
Click op het icoontje (of de cijfers) op onderstaande kaart en vind de soort. Of andersom: klik op icoon bij een soort en je wordt naar een plek geleid waar deze staat.
De op kaart getoonde soorten staan vet.
Soorten gezien en wil je weten wat de soorten vertellen? Hier het ABC van Egmond aan Zee, Bloedweg
Langs het fietspad van Van Oldenbarneveldtweg en Bloedweg staan diverse duin- en bosrandsoorten als kraailook en beemdkroon (typisch voor duin tussen Bakkum en Egmond). Ook is er een plekje voorjaarsganzerik (niet verwarren met vijfvingerkruid), echt een soort van dit duinreservaat.
Op de droge duinhelling langs het pad veel peen, muurpeper, en fakkelgras: kalkminnende soorten.

Wie er op het juiste moment is en goed zoekt: blauwe bremraap, alleen in redelijke aantallen nabij de Noordhollandse zeedorpen. Woekert op duizendblad en duinaveruit.
Het is leuk om de noordkant van Egmond te vergelijken met de zuidzijde. Veel overeenkomsten, maar ook aardige verschillen. Ten noorden is het net iets kalkarmer (richting kalkgrens bij Bergen) en staat er meer kraaiheide en eikvaren, terwijl in het zuiden kalkminnaars als oorsilene en nachtsilene meer opvallen. Hier ook gewone asperge en langs de Bloedweg voor wie op het juiste moment is en goed zoekt: blauwe bremraap, die alleen in redelijke aantallen nabij de Hollandse zeedorpen aanwezig is. Veel vaker tref je hier bitterkruidbremraap en walstrobremraap. Langs de weg buiten het begraasde gebied staat soms aardig struweel met kardinaalsmuts, wegedoorn en meidoorn. In het duin een opvallende groep planten van de Euphorbiasoort heksenmelk. En diverse rozen waaronder vreemdelingen zoals de Virginische roos.
Bezoek de andere hotspots via de overzichtskaart.