Hotspot Kobbeduinen, Schiermonnikoog
Overgangen tussen lage duintjes met geel walstro en kwelders in roze tinten.
Waar veldleeuweriken, wulpen en wind de enige geluiden zijn. Het gebied rond de Kobbeduinen (in beheer bij Natuurmonumenten) is vrij toegankelijk; let op beperkingen in het broedvogelseizoen.
- Start en einde: aan het eind van Johannes de Jongpad, oostwaarts op Schier; en jawel: ‘we komen ook op plekken zonder postcode’ en: ‘ we maken ook routes zonder die loterijen’.
- De wandelroute volgt min of meer reeds bestaande paden (met witte paaltjes). Geef op je mobiel toegang tot eigen positie (lees hier hoe). Wandeling: de downloadlink voor GPX-track staat ook onderaan de kaart.
- Klik op een icoon op de wandelkaart en vindt een bijzondere plant. Of andersom: klik bij een plant op de icoon en je komt op de locatie van de plant.
- De beste tijd om deze soorten te zien bloeien is vanaf tweede helft juni tot in september.
- Ten overvloede: verboden te plukken, verzamelen of uitsteken.
- Reacties of eigen waarnemingen kun je kwijt onder dit bericht. Of twitter ons @Bloeiendeduinen

Engels gras en het baken
Een achtergrondverhaal bij deze wandeling wordt gepubliceerd in het boek ‘Bloeiende duinen’. U steunt ons project door het boek te bestellen.
Voor wie geen Fries kent: ‘kobbe’ is meeuw. Verspreid in de duinen en kwelders broeden ze ook, want hier zijn geen vossen en duiken ze in broedseizoen omlaag als je in de buurt bent van hun nesten of jongen.
De collage van kwelderplanten die we laten zien weerspiegelt de middelhoge en hogere, zandige kwelder van Schier. Met vanaf eind mei volop bloei van Engels gras op de hoogste delen die alleen bij zeer hoog water overstromen (let op het vloedmerk). Van de wat lagere delen tonen we aardbeiklaver, zilte rus, melkkruid en de even stoere als lelijke zeerus. Feest voor het oog eind juni zijn de vele kattendoorns die hier bloeien en het door beweiding alleen maar steeds beter doen, want koeien mijden de stekelige planten. Nog meer hoogzomer staat er zeer veel rode ogentroost. Hier een echte kwelderplant, terwijl deze elders (Voorne, Coepelduynen) ook gewoon in het duin staat. Ook planten kennen lokale variaties. Rolklavers staan hier met twee soorten: in de zoete duintjes de gewone rolklaver en in de overgang naar de kwelder staat de smalle rolklaver met slanke,lancetvormige blaadjes. Bovenop een duintje staat vlak bij wat verwilderde appels de wilde aalbes. Klokhuizen van wandelaars en vogelpoep zorgden voor deze fruitige mix op een duintje.
Bezoek andere hotspots met behulp van de overzichtskaart.