Hotspot Noorderduinen, Schiermonnikoog: 10 soorten in beeld
Rolf Roos

Honingorchis. Foto Ronald van Wijk
De Noorderduinen hebben veel sluippaadjes door de opgaande bosjes maar er zijn ook nieuwe, grote stuifkuilen die uitgroeien tot heuse valleien. We geven geen enkele garantie dat deze soorten er volgend jaar nog staan op de plek die we aangeven want het gaat erg snel met deze natuur. Niet op onze kaart maar wel opletten als je hier loopt staan enkele echte bijzonderheden. In het droge duinen kan het rozenkransje nog opduiken en in de vochtige laagtes ook de al weer bijna legendarische honingorchis. Als je ze vindt: geef ze door aan de boswachter of zet ze op waarneming.nl
- Start en einde: langs het Bospad
- De wandelroute volgt geen bestaande paden. Banjeren door deze vegetatie kan maar let altijd op waar je op stapt. Geef op je mobiel toegang tot eigen positie (lees hier hoe). Wandeling: de downloadlink voor GPX-track staat ook onderaan de kaart.
- Klik op een icoon op de wandelkaart en vindt een bijzondere plant. Of andersom: klik bij een plant op de icoon en je komt op de locatie van de plant.
- De beste tijd om deze soorten te zien bloeien is vanaf tweede helft juni tot in september.
- Ten overvloede: verboden te plukken, verzamelen of uitsteken.
- Reacties of eigen waarnemingen kun je kwijt onder dit bericht. Of twitter ons @Bloeiendeduinen
Een achtergrondverhaal bij deze wandeling wordt gepubliceerd in het boek ‘Bloeiende duinen’. U steunt ons project door het boek te bestellen.
We lopen een rondje door valleien in allerlei stadia van ontwikkeling. Ook hooge stuivende randen staat helm, op de hellingen soms buntgras en duinviooltje. Bijzonderheid: de kleine ruit, wel vaker in kleine plukje sop Schier te zien. In de vochtige laagtes vallen in de achterste vallei ‘ jaarringen’ op: door de jaren heen verder gestoven valleibodem en deels ook weer opgestoven met lage walletjes en elk jaar met een iets oudere vegetatie.
Bezoek andere hotspots met behulp van de overzichtskaart.