Hotspot Rita’s Duin, Terschelling: 10 soorten en een paaltje

Vanaf het fietspad gezien, 8 juli 2018: een onopvallend duin; 20 meter hoog. In de 19e eeuw liep dit schildvormige duin nog en is toen met helmaanplant vastgelegd.
In 2017 is op deze site door Rita Ketner zelf verslag gedaan van 50 jaar onderzoek op een ogenschijnlijk saai en rustig Schelllinger duintje. Dat het er ooit in brand stond, volledig met gras is overdekt geweest is bij inspectie in 2018 niet te zien. Het is een licht begraasd met vee (met name in de zomer). Rita’s Duin: de naam is een lichtvoetige verwijzing naar het bijna verdwenen paaltje met de letters R en D van de RijksDriehoekmeting dat in 2018 door ons nog is terug gevonden. Wij tonen 10 kenmerkende bloemen. Het droge duintje bleek ook een aardige vochtige voet te hebben.
- Start en einde: zie de kaart.
- De wandelroute volgt geen paadjes maar zwerft over het duin. Geef op je mobiel toegang tot eigen positie (lees hier hoe). Wandeling: de downloadlink voor GPX-track staat ook onderaan de kaart.
- Klik op een icoon op de wandelkaart en vindt een bijzondere plant. Of andersom: klik bij een plant op de icoon en je komt op de locatie van de plant.
- De beste tijd om deze soorten te zien bloeien is vanaf tweede helft juli tot in september.
- Ten overvloede: verboden te plukken, verzamelen of uitsteken.
- Reacties of eigen waarnemingen kun je kwijt onder dit bericht. Of twitter ons @Bloeiendeduin

Een stuivend duin in de zeereep ((paal 15, een verstuivingsproject gestart in 1995) geeft een kleine boost aan de vegetatie op de westhelling met meer geel walstro, hondsviooltje ed.
Een achtergrondverhaal bij deze wandeling wordt gepubliceerd in het boek ‘Bloeiende duinen’. U steunt ons project door het boek te bestellen.
Bezoek andere hotspots met behulp van de overzichtskaart.