Topografie en toponiemen (veldnamen) van een verdwenen natuurgebied: de Beer
Ed Buijsman is kenner en collectioneur van alles wat met de Beer te maken heeft en schreef er ook een fraai boek over. Hier reproduceren we Mededeling 14 van zijn hand, onderdeel van een online reeks met informatie over een trots natuurgebied in de Maasmonding dat in 1964 verging onder de golven van de industrialisering.
Een kleine topografie van De Beer over alle veldnamen.
KLIK HIER VOOR DE PDF Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer 14
Januari 2013
Ed Buijsman © Tinsentiep, Houten
De Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer beoogt informatie over het voormalige natuurmonument De Beer toegankelijk te maken. De uitgaven zijn ook beschikbaar via de website overnatuurmonumentdebeer.inzichten.nl.
Een citaat:
“De naam ‘De Beer’ komt voor het eerst voor op een kaart uit 1610 (zie ook afbeelding 4). Het woord ‘beer’ is hier mogelijk gebruikt in de betekenis van ‘waterkering’ (De Vries, 1971). Het kan ook zijn dat het woord is afgeleid van het Engelse ‘bar’, dat later verworden is tot baar in de betekenis van zandbank in de monding van een rivier. Hazewinkel wees in 1936 op nog een andere mogelijkheid. Het zou in het oud-Nederlands gaan om een van ‘bere’ afgeleid woord, waarbij ‘bere’ zoveel als modder, slijk betekent. Deze uitleg komt ook overeen met een van de betekenissen zoals die door De Vries (1971) wordt gegeven. De verklaring hiervan zou zijn dat de oorspronkelijk kale zandplaat, De Blencken, was veranderd in een begroeide slijkplaat. “
