Zeer zeldzame paddenstoelen op strand Stellendam, Goeree-Overflakkee
Door: Rolf Roos
(Dit artikel verschijnt ook in: In de Branding, april 2021)
Er zijn plekken in ons land waar je nog makkelijk iets kunt ontdekken. In de oksel van de buitenpier van de nieuwe vissershaven van Stellendam (uit ca 1971, toen de Haringsvlietsluizen werden opgeleverd) is in de luwte van de dijken zand van zee aangeland en opgestoven tot wat lage duintjes. Je let een paar decennia niet op en hup, daar ligt weer een nieuw landje. Het is het enige duin plus strand in de wijde omtrek waar honden en hun bezitters vrij mogen ronddarren, wat de boel openhoudt met vele paadjes.
Je kunt het zien als een piepjong ‘zeedorpenlandschap’ met rommelige duintjes en wat ‘verrijking’ door menselijk gedoe zoals we dat kennen uit Scheveningen en Katwijk. Het lijkt een hoekje van niets, tot je op onderzoek uit gaat. Hier werd een soort gevonden, vrijwel alleen bekend uit de duinen en mogelijk nieuw voor de wetenschap.

In mijn eigen gebruikerslocatie voor deze plek, kan ik onder ‘waarnemingen’ selecties aangeven, b.v. vogels en een periode (b.v. laatste jaar) en dan krijg je een vol kaartje te zien en als je op een stip klikt ook de soort (en de waarnemer etc). Van goudvink tot zilverplevier, van rosse grutto tot steenloper. (Zie ook: Maak je eigen gebruikerslocatie).

Dit verhaal gaat over paddenstoelen en dus geef ik nu de kaart van de paddenstoelen tussen 1 maart 2020 en 1 maart 2021. Zie kaart hieronder.

Ongeveer 100 waarnemingen in 1 jaar van ca 20-30 liefhebbers en kenners. De meeste vondsten, zo blijkt uit de kaart, zitten in de lage zandige duintjes vlak bij zee (zie uitsnede).

In ons land vrij algemene soorten waren hier Duinstinkzwam – Phallus hadriani (o.a. door William de Jong gevonden), de Ruwstelige stuifbal – Tulostoma fimbriatum, het fotogenieke Zandtulpje – Peziza ammophila, (gevonden door Arjan Miete), het Gesteeld mosoortje – Arrhenia spathulata (vondst van Rob van Dorland) en Duinmostrechtertje – Omphalina galericolor (waarneming: Tup Naring). Van de zeldzame soorten noemen we Gekraagde stuifbal – Tulostoma kotlabae (die John Kil aantrof) en de Lamsoorroest – Uromyces limonii (die Hein Nouwens traceerde op het blad van Lamsoor).
Het mycologische spektakel vormden twee zeer zeldzame soorten: Helmdikhoed – Leucopaxillus paradoxus (o.a. door Maarten Langbroek gevonden), en als klapstuk de vondst van Helmkoraalzwam – Ramaria ammophila (waarneming:. M. van der Hee, zie foto hieronder).

Volgens de Gids voor zeereeppaddenstoelen van Chiel Noordeloos (2020, KNNV-uitgeverij), pag. 161 is deze soort: ‘ een paar maal aangetroffen in de zeereep tussen helm, onder andere bij Den Haag, Zwanenwater en op Texel. (…) goed gedocumenteerd materiaal is nodig om deze soort definitief als nieuw te kunnen beschrijven’. Geen wonder dat mycologen kwamen invliegen van ver buiten de eigen regio: een nieuwe soort in het universum van paddenstoelen, nu ook in Stellendam!
