De waterkwaliteit van Texelse duinwateren, onderzocht aan de hand van de Sieralgenflora
C.J.W. Bruin, H.J.F. Schulp en J. Simons
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat er in het Texelse duingebied op de bemonsterde locaties over het algemeen sprake is van een goede tot zeer goede waterkwaliteit.
Op enkele van de bemonsterde plaatsen is de waterkwaliteit minder goed dan zou kunnen. Dit is in de meeste gevallen het gevolg van aanvoer van voedingsstoffen en verstoring van de waterplantenvegetatie door vogels. Lokaal is ook een eutrofiërende invloed van vee waarneembaar. Daar staat tegenover dat, bij een gunstige beweidingsdruk, het vee juist een positieve invloed op het voortbestaan van relatief voedselarme, open duinwateren kan hebben.
De vermoedelijk meest eutrofe duinplassen (Geulplas, Binnenmuy) op Texel leenden zich niet (meer) voor het verkrijgen van een milieuindicatie door bemonstering op sieralgen, omdat ze überhaupt geen ondergedoken waterplantenvegetatie meer herbergen waaruit gemonsterd zou kunnen worden. Hier blijft alleen chemische analyse van watermonsters over als middel om de actuele toestand en mate van vervuiling te bepalen. Op een enkele plaats (Het Alloo) is aanvoer van gebiedsvreemd water een storende invloed.
Het onderzoek laat zien dat veel Texelse duinwateren niet alleen voor hogere waterplanten en kranswieren, maar ook voor sieralgen een relatief rijk biotoop vormen. Bovendien geeft de ontwikkeling van een aantal locaties aan dat deze waarden door een goed beheer nog aanzienlijk verhoogd kunnen worden.
Een serieus punt van zorg is de toenemende eutrofiëring van duinplassen door een aantal vogelsoorten. Maatregelen om deze vogelsoorten, zowel als broedvogels als in de hoedanigheid van pleisteraars, te weren van (of bij) alle nu nog resterende waardevolle Texelse duinwateren worden sterk aanbevolen.
De Texelse duinplassen vertegenwoordigen een biologische waarde die een dergelijk faunabeheer ten volle rechtvaardigt. Duinplassen met deze waarden zijn niet alleen op nationaal niveau zeldzaam, maar ook in internationaal verband.
Januari 2011
Lees het hele onderzoek: