Duinhondskruid ziet het licht
(red.)
In een wetenschappelijk artikel van de hand van Ger Londo, Karel Kreutz & Rienk Slings in 2016 vastgelegd wat al enige tijd in de lucht hing. Het orchideetje hondskruid heeft een aparte (laat bloeiende, vaak lichter roze) variëteit in de duinen (duinhondskruid) en verdient een aparte naam: Anacamptis pyramidalis (L.) L.C.M.Rich. var. dunensis Londo, Kreutz & Slings nov. var.
Hier de samenvatting en de link naar het hele stuk.
Anacamptis pyramidalis (L.) L.C.M.Rich. var. dunensis Londo, Kreutz & Slings nov. var. (Duinhondskruid), een nieuw taxon voor de Nederlandse flora
Anacamptis pyramidalis (L.) L.C.M.Rich. is binnen Nederland een zeldzame soort die zowel in kalk- graslanden in Zuid-Limburg als in de kustduinen voorkomt. Het viel op dat de soort in de duinen een aanzienlijk latere bloeitijd heeft dan die in het binnenland. Ook in bloemkleur en vorm van de bloei- aar wijkt het duintype af van het kalkgraslandtype. Een transplantatieproef, waarbij het duintype naar het binnenland werd overgebracht, toonde aan dat de kenmerken van het duintype behouden bleven en dus geen gevolg zijn van klimaatverschillen. Van Anacamptis pyramidalis is een aantal variëteiten beschreven. Geen daarvan komt met het duintype overeen en nergens is binnen de soort zo’n late bloeitijd als van het duintype vastgesteld. Het duintype wordt hier als nieuwe variëteit beschreven: Anacamptis pyramidalis var. dunensis (Duinhondskruid). Deze variëteit onderscheidt zich van de typische variëteit Anacamptis pyramidalis var. pyramidalis door een latere bloeitijd, een meer gedrongen habitus en een meestal kortere min of meer eironde bloeiaar met gemiddeld lichtere (licht- purperroze) bloemkleur. Een ander verschil is de enigszins S-vormig heen en weer gebogen stengel.