Elswout: natuur met stijl
Joop Mourik, 2009
Elswout: een landgoed aan de binnenduinrand waar natuur en cultuur elkaar versterken, een Rijksmonument. Na het afgraven van de Oude Duinen is het landschap hier vanaf de 17e eeuw door mensenhand gevormd. Het bos, de waterpartijen en de bouwwerken laten zien hoe de rijkste burgers van Nederland in het begin van de 19e eeuw leefden. Het nabijgelegen Duinvliet is een bescheiden, maar oud strandwalbos met grillig gevormde eiken en beuken.
Lees verder
Pingback: Duinen en mensen » Duinbeeld (4) George Pieter Westenberg: De Zwitserse brug op het landgoed Elswout bij Haarlem
Erratum
op bladzijde 147 staan twee afbeeldingen van poortgebouwen op Elswout. In de begeleidende tekst wordt er van uit gegaan dat het om hetzelfde gebouw gaat. dat klopt echter niet. De rechter afbeelding is het poortgebouw aan de elswoutslaan zoals dat er al bijna 350 jaar bijstaat.
Op de linkerafbeelding is het poortgebouw te zien dat bij het eerste huis van Elswout heeft gehoord. Het is te zien op de schilderijen van J van der Heyden en GA Berckheide. Het is het is het poortgebouw dat de binnenplaats aan de voorzijde van het huis afsloot. De afbeelding uit het boek dateert uit 1746 en daarop is een torentje te zien dat op de eerdere schilderijen nog niet bestond. In het poortgebouw was een kolfbaan gevestigd en een ander deel diende als orangerie. Als eerste zijn de muren die het poortgebouw verbonden met het hoofdhuis afgebroken en later het gehele poortgebouw. Er gaat het verhaal de ronde dat met de stenen van dit oude poortgebouw de rentmeesterswoning schuin tegenover het poortgebouw aan de elswoutslaan is opgebouwd.