Jacob van Ruisdael, Bosrand (1646-1648)
Boudewijn Bakker & Rolf Roos
Jacob van Ruisdael, Struikgewas (Bosrand)
1646-1648
olieverf op paneel, 47 x 40,5 cm
Rotterdam,
Museum Boijmans-Van Beuningen, cat.nr. 3193 (OK), Bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Kunsthistorie
In het begin van zijn loopbaan schilderde Ruisdael graag dicht opeen gepakte bosschages met verschillende bomen en planten, wat nogal uitzonderlijk was in zijn tijd. Vaak gaan deze werken terug op tekeningen met motieven in de duinen. Dit werk is daar een mooi voorbeeld van. Het dichte struikgewas rondom de (vermoedelijke) eik is het hoofdonderwerp, daarnaast kijken we over een smal voetpad met een man en vermoedelijk een jongen en een hond (de figuren zijn overschilderd geweest en daardoor deels verdwenen). Voorbij de wandelaars ontwaren we nog net in het schemerige zeer late licht een rechthoekig veldje, dat enig tegenwicht biedt tegen de schijnbare chaos van de omringende vegetatie.
Locatie
Bosrand in de buurt van Haarlem
Tijd en seizoen
Laat op de dag, diep in de nazomer (qua kleur, behalve dan de witte bloesem van vlier)
Natuur en landschap
Naast de (mogelijke) eiken, zien we een bloeiende vlierbesstruik, op een vergelijkbare manier als in ‘ De hut in de duinen‘ (eveneens uit 1646): als accent, als behoefte aan wat licht.
Literatuur
Seymour Slive, Jacob van Ruisdael: A complete catalogue of his paintings, drawings and etchings, New Haven/Londen (Yale University Press) 2001, p. 277-278, cat.nr. 353