Moerassprinkhanen… hoeveel zitten er op Voorne?
Rolf Roos
Tot 2022 – toen ze ook voor het eerst in de duinen bij Haarlem werden gevonden – was het duin van Voorne uniek: alleen hier zaten moerassprinkhanen. Voor de kust een heel bijzonder fenomeen. Dat Voorne eruit sprong was wellicht logisch, want de duinen van Voorne zijn nooit grootscheeps verdroogd geweest en lijken in wel meer opzichten op veniger gebieden landinwaarts, waar ze ‘normaal’ voorkomen: moerassen en rond vennen. Omdat deze grote (tot 35 mm) en veelkleurige soort zich zeer makkelijk laat herkennen, hierbij een oproep: hoeveel zitten er op Voorne en waar? Tot nu toe troffen we in 2023 een handvol meldingen op waarneming.nl, maar de soort verdient beter!
Wikipedia vermeldt: “De moerassprinkhaan is de bontst gekleurde soort die in Nederland en BelgiĆ« in het wild voorkomt. De kleur is groengeel tot geel met duidelijk helderrode achterheupen en een gele achterdij.
Mannetjes bereiken een lengte van tot 25 millimeter, de vrouwtjes zijn tot 35 mm lang. De vrouwtjes zijn dus duidelijk groter dan de mannetjes, bij de meeste sprinkhanen is er wel enige overlap tussen de seksen. De moerassprinkhaan is door zijn bonte kleuren met geen enkele andere soort te verwarren.”
Er is geen reden geheimzinnig te doen over de vindplaatsen: de soort is niet bedreigd. Op de route die we eerder hebben uitgezet voor het boek Bloeiende duinen (hier te vinden) zitten er veel bij de locatie ‘zilt torkruid’ in het Parnassiavlak, duinen van Oostvoorne.
We troffen er op 4 augustus 2023 vele honderden, maar de verspreiding in het hele Parnassiavlak is nog onduidelijk. Het zou vreemd zijn als ze niet ook elders op Voorne te vinden zijn. Zoek mee en voer ze in op www.waarneming.nl. Ze zijn tot in het najaar goed te vinden.

De tijgerspin, een nieuwkomer uit het zuiden en nu algemeen in ons land, heeft diverse moerassprinkhanen te pakken en spint ze in om later op te eten. Foto Henk Terhell.
Tenslotte: gebruik voor de herkenning een van de handige apps die daarvoor zijn (bv OBSidentify) en wees kritisch als het niet duidelijk 100% een soort is. We tonen hier nog twee soorten van het parnassiavlak: kustsprinkhaan en zuidelijk spitskopje (een van de nieuwkomers door klimaatverandering).

Kustsprinkhaan. Foto Henk Terhell

Zuidelijk spitskopje op bloem parnassia, Parnassiavlak, augustus 2023. Foto Henk Terhell.