Nauwe korfslak afgenomen door natuurbeleid
Stichting Anemoon
De nauwe korfslak, met een huisje dat niet groter wordt dan 2 mm, is te vinden van Zeeland tot de kalkarme duinen nabij Bergen aan Zee. Onverwacht is de soort in 2006 op Rottumerplaat, Rottumeroog en op het ten zuiden daarvan gelegen eilandje Zuiderduintjes gevonden, en een jaar later op Schiermonnikoog. Behalve in het duin kan de nauwe korfslak ook in de hoger gelegen delen van kwelders leven.
Als je een volgroeid huisje onder de microscoop bekijkt, kun je de prachtig gevormde plooien (ook wel tanden genoemd) in de opening van het huisje bekijken. Aan het aantal en de vorm van deze plooien kan men korfslakken herkennen. Er zijn negen soorten korfslakken in Nederland. In de duinen komen er acht voor. De nauwe korfslak staat in de spotlights omdat het een beschermde habitatrichtlijnsoort is volgens Europese maatstaven. Voor deze soort zijn Natura 2000-gebieden aangewezen waar ze bescherming genieten, waaronder Duinen van Goeree & Kwade Hoek, Voornes Duin, Meijendel & Berkheide, Noordhollands Duinreservaat en Zuid-Kennemerland.
Als er gebouwd of gegraven wordt horen beheerders of projectontwikkelaars te onderzoeken of dit slakje er leeft, om vervolgens het gebied zoveel mogelijk te ontzien. Alarmerend is dat in 2018 bleek dat na beheerwerkzaamheden om de gevolgen van luchtvervuiling met stikstof terug te dringen, de meeste populaties sterk in aantal verminderd of zelfs verdwenen waren. Als terreinen na grootschalige plagwerkzaamheden verder beheerd worden d.m.v. begrazing, hebben nauwe korfslakjes moeite zich opnieuw te vestigen.
Lees het onderzoek van de Stichting Anemoon
(red.) Op het web zijn geen reacties te vinden van betrokken natuurbeheerders in de periode tot en met augustus 2018, anders hadden we die graag opgenomen.
Foto uit geciteerde artikel: