Oud ouder oudst: Marsdiep en Waddeneilanden op kaart 1325
Rolf Roos
Op oude kaarten volgen we het ontstaan van het kustlandschap.
Maarten Müller meldde ons dat de zeer oude kaart uit 1387 die we hadden gevonden weer een voorloper kent:
“Als je via Google zoekt onder Pietro Vesconte, Atlantic map, van Wikimedia.org, krijg je na een paar klikken een prachtig gekleurde inzoombare kaart op je scherm. De tijd van ontstaan is inmiddels naar 1325 vervroegd. Ikzelf heb de kaart – zwartwit- voor het eerst gezien in G. Asaert, Westeuropese scheepvaart in de middeleeuwen, Bussum 1974. Voor Duinenenmensen lijkt er overigens niet zo veel meer te vinden dan wat jullie al genoemd hebben. Zuid-Holland en Zeeland zijn daarentegen goed bedeeld met namen op hun kop.”
Hier de link en de uitsnede.
De waddeneilanden staan fraai afgebeeld. Dat Harderwijk (Ardabich) hier genoemd wordt als enige Zuiderzeeplaats een uitmonding lijkt te hebben zuidelijker dan het Marsdiep is mede ingegeven door de aanwezigheid destijds van een Heersdiep en de andere gaten in de Noord-Hollandse kust (zoals de Zijpe). De zee spoelde in grote washovers in die tijd zand over het achterland. Wat de ene eeuw een zeegat was was een paar eeuwen later weer dicht…
Het kan ook zijn dat aanduiding Marsdiep (Masdiepe,) gewoon wat te hoog geplaatst is en de getekende waterloop er boven de Elbe voorstelt.
Detail Noordkop uit Duinen en mensen Noordkop en zwanenwater ca 1350 (hierin in het Marsdiep te groot getekend maar dat is een detail…)
Nog even en we krijgen foto’s van de kustdoorbraak onder Texel rond 1200 van de zee door de veenloop Maresdeop: het ontstaan van een zeegat en de eilandwording van Texel….
Pingback: Duinen en mensen » Tekst & beeld: Marsdiep al op kaart uit 1387