Duinen en mensen Voorne; persbericht nr. 1: broedvogels
Voorne behoort met 135 soorten broedvogels tot de vogelrijkste gebieden van Nederland, veel rijker dan de vastelandsduinen en moeiteloos vergelijkbaar met de Waddeneilanden. De highlights: lepelaars en aalscholvers in Breede Water en Quackjeswater; maar ook de vele goudvinken en de teruggekeerde boomleeuwerik.
Vogels als tapuit, grauwe klauwier en wulp verdwenen door de aantasting van open duinterreinen. De boosdoeners zijn stikstof, toename van bos en struikgewas, minder dynamiek (geen stuivend zand, verdwijnen saltspray) en de neergang van het konijn. De boomleeuwerik keerde terug na herstelbeheer (open maken duin). Door veroudering van bossen zijn bossoorten als appelvink en kleine bonte specht verschenen. Het warmere klimaat zorgde voor een spectaculaire toename van de Cetti’s zanger.
Lepelaar en aalscholver arriveerden in de 80-er jaren op Voorne. Beide Voornse kolonies zijn van landelijke betekenis. Samen met de bijna weer verdwenen geoorde fuut vallen zij onder de bescherming van de Europese Vogelrichtlijn. Ook de blauwe reiger en grote zilverreiger broeden in de kolonie op het Quackjeswater.
Meer inlichtingen: mail Theo Briggeman, of per telefoon 06 21283666
Conclusies uit het vogelhoofdstuk uit het boek Duinen en mensen Voorne door Theo Briggeman en Martin Lok.
Meer nieuws over Duinen en Mensen Voorne vindt u hier. Verschijningsdatum 8 april 2023.
Meer over vogels op Voorne
- Briggeman, Theo (2022). Broedvogelsoorten van het duin- en kustgebied van Voorne (2011-2021), inclusief Kaapduin, Mildenburgbos, Overbosch, Groene Strand, de Strypsche Wetering, het Quackgors, het Merrevliet en het Meertje de Waal.
- Dijk, Bert van & Martin Lok (2020) Broedvogels van Voorne (2011-2020). In de Branding nr. 4.
- Dijk, Bert van & Martin Lok (2020) Vogels van Voornes Duin, Vroeger en Nu. In de Branding nr. 2.

De boomleeuwerik keerde terug