De Haagse paraboolduinwandeling
Aletta de Ruiter
Overgenomen uit: Haagwinde maart 2014
Tussen Scheveningen en Den Haag ligt een groot paraboolduin dat inmiddels doorkruist wordt door wegen, kanalen en trambanen. Maar het oorspronkelijke duinlandschap kunnen we nog steeds terugvinden. Vijf duintoppen vormen een halve cirkel met daartussenin een (afgezande) duinvlakte waar we nu het Westbroekpark treffen.
1 Cremerbrug
We starten op de Cremerbrug die over het kanaal naar Scheveningen loopt. Dit kanaal is tussen 1827 en 1834 dwars door het duin gegraven op de plaats waar de wind al een kerf in het paraboolduin geblazen had. We lopen langs het kanaal in de richting van Scheveningen.
2 Het kanaal naar Scheveningen
Het kanaal is gegraven aan de voet van het duin dat aan uw linkerhand omhoog loopt. In 1827 was er dringend behoefte aan een vaarweg voor vervoer van haring en andere handelswaar van en naar Scheveningen en men wilde een uitlaat naar zee maken voor het vervuilde Haagse grachtenwater. Daartegen protesteerden de uitbaters van de badplaats, die bang waren voor vervuilde stranden. Het kanaal kwam daarom niet verder dan tot aan de voet van het Seinpostduin waar pas in 1863 de Scheveningse binnenhaven werd gerealiseerd.
3 Openluchtzwembad
Omdat het water in het kanaal schoon bleef, kon er ter hoogte van het huidige Rosarium een openluchtzwembad worden aangelegd. Dat heeft zeker tot 1903 dienst gedaan. Nu krijgen we op deze plaats een doorkijkje naar de rozenperken waar jaarlijks in juli het internationale Rozenconcours wordt gehouden. Kwekers van over de hele wereld presenteren hier hun nieuwe rassen. Draai om, bestijg het grasveld naar de Professor Gerbrandyweg en loop door naar de Belvedèreweg waar het voetpad naar het Belvedèreduin omhoog gaat.
4 Belvedèreduin
Boven op het Belvedèreduin staan we op de eerste top van het oude paraboolduin. De naam Belvedère zegt al genoeg over de functie van dit duin. Het was vroeger een mooi uitkijkpunt. Op de top stond een houten toren die uitzicht bood over de wijde omgeving. Die mogelijkheid is er nu niet meer. De toren is lang geleden afgebrand en de meer dan 100 jaar oude dennen reiken 8 meter de lucht in. Te hoog om nog van enig uitzicht te genieten. Misschien tijd voor een nieuwe uitkijktoren ?

De 72-trapjes van het Stekelduin. De naam was waarschijnlijk gekozen vanwege de gebruikte beplanting op de top, zoals meidoorn of sleedoorn
5 De Sprang en het Stekelduin
Als we het Belvedèreduin aan de andere zijde afdalen komen we uit op de Duinweg vlakbij de Haringkade. We kruisen de aftakking van het kanaal. Deze sprang geeft verbinding naar de Waterpartij. Dit water is ooit gegraven om het zand van de duinafgraverijen af te voeren. Aan de duinkant van de stad werd zo een parklandschap aangelegd met vijvers en vaarten. Het zand werd gebruikt als wegfundering voor de veenzijde van de stad waar de bodem slap en nat was. Aan de overkant van de brug ligt het voormalige Stekelduin, in de volksmond beter bekend als de 72-trapjes. Dit deel van het paraboolduin is in de Tweede Wereldoorlog afgegraven ten behoeve van de bunkerbouw. Er zijn nog maar een paar treetjes over.
6 Steinerduin en Nieuwe Parklaan
Terug naar de Cremerbrug. Aan de overzijde zien we een smal steil voetpad dat omhoog voert naar het Steinerduin. Hier is de Rudolf Steinerkliniek organisch ingepast in de vorm van het paraboolduin. Erachter ligt de Nieuwe Parklaan die zich met bochten door het landschap kronkelt op de rand van de duinhelling.Omdat er huizen tegen die duinhelling zijn gebouwd, valt het niet zo op dat er aan de overkant van de laan nog een duintop ligt. Steek voorzichtig de trambaan en de weg over.
7 Spionkopduin of Wilhelminaparkje
Na een haarspeldbocht komen we op het Spionkopduin, ook wel Wilhelminaparkje genoemd. Hier zat koningin Wilhelmina regelmatig te schilderen. Er heerst nog een 19e eeuwse parksfeer met de ronde boombank. We dalen langs de lavastenen traptreden af naar de huizen en slaan linksaf de Badhuisweg in.
8 Bunkermuseum
Sinds enkele jaren is langs de Badhuisweg een bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog aan de rand van de Nieuwe Scheveningse Bosjes uitgegraven en als museum ingericht. In Den Haag liggen heel veel bunkers nog onder het zand. 70 jaar na de oorlog wint het historisch besef het langzaam van de weerstand die de herinnering aan die periode oproept.
9 Parasolduin
Midden in de Nieuwe Scheveningse Bosjes ligt de laatste hoge top van het paraboolduin. Deze smalle duintop is begin twintigste eeuw als uitzichtpunt met rieten parasoldakje uitverkoren boven de andere hoge zandhopen in dit bos. Het pad loopt spiraalvormig naar boven. Wie niet hetzelfde pad terug wil lopen, kan via een bospaadje de steile afdaling proberen.
10 De Paraboolhelling
Het retourpad loopt net als de heenweg langs koffietent De Boshut. Daarna steken we over naar de Cremerweg die u onderlangs weer naar de brug voert.
Pingback: Duinen en mensen » Gered uit archieven & laden, februari 2015